ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ,ΓΙΑΤΙ ΠΑΛΕΟΥΜΕ

Η ΑΝεξάρτητη Αριστερή ΔΡΑΣΗ είναι ένα ενωτικό σχήμα ανεξάρτητο κι αριστερό. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Είμαστε ενωτικό σχήμα, γιατί πιστεύουμε ότι όλοι όσοι αναγνωρίζουμε τα προβλήματα μας κι επιλέγουμε ένα κοινό τρόπο να τα λύσουμε, πρέπει να συσπειρωνόμαστε μέσα από μία αμεσοδημοκρατική διαδικασία, όπου όλες οι
απόψεις θα έχουν την ίδια βαρύτητα και θα είναι αποδεκτές (γι' αυτό και δεν είμαστε παράταξη).
Είμαστε ανεξάρτητοι από κομματικούς και επίσημους πολιτικούς φορείς, από το κράτος και την επίσημη ιδεολογία του, τους καθηγητές και οικονομικά δεν επηρεαζόμαστε από κανένα. Είμαστε κι αριστεροί στο επίπεδο του ότι πιστεύουμε στο συλλογικό αγώνα και ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε κι αλλιώς, μέσα από τα κινήματα.
Πανελλαδικά συνενωνόμαστε και με άλλα τέτοια σχήματα συμμετέχοντας στο δίκτυο σχημάτων της Ε.Α.Α.Κ. το οποίο υπάρχει από το 1991.
Παλεύουμε για έναν σύλλογο ο οποίος θα αναγνωρίζει τα προβλήματα του και θα χαράζει έναν αγωνιστικό και συλλογικό δρόμο για την επίλυση τους. Έναν σύλλογο στον οποίο θα μπορούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αποφασίζουμε άμεσα μέσα από τις γενικές συνελεύσεις. Συνελεύσεις μαζικές, με διαδικασία, όπου ο καθένας θα
σέβεται την γνώμη του άλλου και θα αποφασίζουμε δημοκρατικά.

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ

Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση

Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (Ε.Α.Α.Κ.) είναι ένα σύνολο αριστερών φοιτητικών και σπουδαστικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.) ανά την Ελλάδα.

Οργανωτική Δομή

Η ΕΑΑΚ αποτελείται από ένα σύνολο ανεξάρτητων σχημάτων, στα οποία συμμετέχουν τόσο πολιτικά ανέντακτοι φοιτητές όσο και φοιτητές που συμμετέχουν σε οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής ριζοσπαστικής αριστεράς. Το καθένα από τα σχήματα της ΕΑΑΚ δραστηριοποιείται ανά φοιτητικό / σπουδαστικό σύλλογο. Κάθε σχήμα έχει διαφορετικό όνομα και διαθέτει μια σχετική αυτοτέλεια οργάνωσης, λήψης πολιτικών αποφάσεων και δραστηριότητας. Τα διάφορα σχήματα συντονίζονται μεταξύ τους σε ένα πανελλαδικό συντονιστικό, ενώ πραγματοποιούνται και επί μέρους συντονιστικά, σε επαρχιακό επίπεδο ή σε επίπεδο πόλης.

Μια από τις βασικές πολιτικές επιλογές ενός σχήματος, που διαφοροποιεί την έννοια αυτή από την έννοια της «παράταξης» αποτελεί η επιλογή μη εκπροσώπησης του σχήματος από μεμονωμένα άτομα ή από συγκεκριμένη ιεραρχική δομή, αλλά και τη σημασία της συνδιαμόρφωσης (consensus) κατά την λήψη πολιτικών αποφάσεων. Σύμφωνα με αυτή, κάθε πολιτική συζήτηση εξετάζει εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις ούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνία των μελών της.

Ιστορικό

Στο φοιτητικό κίνημα πριν το 1990, η κύρια φοιτητική παράταξη που συγκέντρωνε την υποστήριξη των μικρότερων οργανώσεων και εκείνων των ατόμων που πρόσκειντο σε αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις ήταν οι Αριστερές Συσπειρώσεις Φοιτητών (ΑΣΦ) (δημιουργία μετά την Β' Πανελλαδική). Οι ΑΣΦ πρωτοστάτησαν στα κινήματα αυτής της περιόδου(πχ. 1979 και 1987). Μετά τα γεγονότα της συγκυβέρνησης (1989) και τη μαζική αποχώρηση από την ΚΝΕ μελών, ιδρύθηκε το Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ) και η Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (ΝΚΑ). Μετά από μια περίοδο συζητήσεων και εύρεσης ενός κοινού βηματισμού η συμφωνία των ΑΣΦ και του ΝΑΡ οδήγησε στην ίδρυση των ΕΑΑΚ το 1991. Στα ΕΑΑΚ συμμετέχουν αρκετές οργανωμένες λογικές: η Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση,η Αριστερή Ανασύνθεση, η ΑΡΑΣ, το ΕΕΚ , η Εργατική Εξουσία, η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος κ.α. Ωστόσο, τα σχήματα της ΕΑΑΚ, λόγω της δομής τους, διατηρούν ένα βαθμό ελευθερίας από τις πολιτικές συνιστώσες που τα συνθέτουν. Έκτοτε τα ΕΑΑΚ απετέλεσαν σε σχολές σημαντικό πόλο αντίθεσης απέναντι στις αναδιαρθρωτικές δυνάμεις και στις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, και σε πολλές περιπτώσεις κατάφεραν να παίξουν σημαντικό ρόλο με τις ριζοσπαστικές τους πρακτικές, στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος (1990-1991, 1994, 1998, 2001, 2006), περιγράφοντας ένα φοιτητικό κίνημα που έχει σαν πρωταρχικό του κύτταρο τις διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων... Το πανελλαδικό ποσοστό της ΕΑΑΚ στις φοιτητικές εκλογές κυμαίνεται στο 7%

Πολιτικές θέσεις, τακτική

* Μη εκπροσώπηση: Τα σχήματα της ΕΑΑΚ, σε γενικές γραμμές κρατούν αρνητική στάση ως προς την εκπροσώπησή τους στα όργανα διοίκησης και συνδιοίκησης της σχολής. Σε επίπεδο οργάνων διοίκησης συμμετέχουν μη ονομαστικά αλλά ως σχήμα (όπου είναι εφικτό). Επίσης, προτάσσουν την άμεση λήψη αποφάσεων από τις Γενικές Συνελεύσεις, αν και δεν αρνούνται τη λήψη αποφάσεων από Διοικητικά Συμβούλια συλλόγων φοιτητών και τις κατα τόπους φοιτητικές ενώσεις

* Ενιαίο πτυχίο: Μια από τις βασικές διαφωνίες της ΕΑΑΚ με την ΠΚΣ είναι η προάσπιση του ενιαίου χαρακτήρα του πτυχίου, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα επ' αυτού, διαφωνώντας με την έννοια της όλης της ειδίκευσης του επιστημονικού πεδίου στην προπτυχιακή εκπαίδευση, στον ανώτατο χαρακτήρα των πανεπιστημίων και στην ίδρυση σχολών ανά επιστημονικό πεδίο.

* Μαζική δράση: Πολύ συχνά η δραστηριότητα των (σχημάτων της) ΕΑΑΚ βασίζεται σε μαζικές δράσεις, όπως διαδηλώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις χώρων διοίκησης ή ακόμη και ολόκληρων σχολών και καθιστικές διαμαρτυρίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: